نگاهی به بهترین گرمابه های ایران
به گزارش اخبار برخط، گرمابه های ایران جزو سنن باستانی ایرانی ها به تعداد می آیند؛ هرچند با گذشت زمان و تغییر سبک زندگی مردم، این سنت کم کم از بین رفت. در ادامه نگاهی به بهترین گرمابه های ایران می اندازیم که امروزه تبدیل به چایخانه یا موزه های تاریخی شده اند. با مجله خبرنگاران همراه باشید.
گرمابه های ایران
حمام گنجعلی خان، کرمان
حمام گنجعلی خان کرمان سال 1009 هجری شمسی در بازارچه صفویان ساخته شد. این بنا در زیرزمین واقع شده و ورودی آن مزین به نقش های مینیاتوری، آبرنگ و تصاویری از زورخانه های قدیمی است. سقف های گنبدی شکل حمام طراحی ساده اما بسیار زیبایی دارد و استخرهای آن اکنون پر از سکه و ماهی قرمز است. مجسمه هایی هم در قسمت های مختلف حمام قرار داده شده که استفاده و کاربرد آن بخش را به نمایش می گذارند.
حمام وکیل، کرمان
حمام گنجعلی خان بیشتر نشانگر جنبه های تاریخی و فرهنگی است اما حمام وکیل که در همان بازارچه واقع شده، امکان استراحت بازدیدنمایندگان را هم فراهم می آورد. این گرمابه که اکنون یک چایخانه سنتی است، طاق ها و دیوارهای کاشی کاری شده زیبایی دارد و سبک معماری آن، محیط دلپذیر و آرامش بخشی را پدید آورده است. وجود پشتی های نرم و راحت پته دوزی شده و موسیقی ملایم سنتی به همراه یک فنجان چای گرم، خستگی را از تن انسان بیرون می کند. بعلاوه برترین کلمپه های شهر هم در این مکان به فروش می رسد. کلمه نوعی شیرینی مخصوص کرمان است که مواد اصلی آن را گردو و خرمای کوبیده شده تشکیل می دهد.
حمام سلطان امیر احمد، کاشان
یکی از گرمابه های ایران حمام سلطان امیر احمد است که در دوره صفویه و پیرامون قرن شانزدهم میلادی ساخته شده، متشکل از دو بخش اصلی است: سالن رختکن و سالن گرمابه. محیط داخل حمام با کاشی های طلایی و فیروزه ای، آجرکاری های دقیق و منظم، گچ بری های زیبا و نقاشی های آبرنگ تزئین شده است. استفاده از شیشه در گنبدها، نه تنها موجب ورود نور به فضای داخل می شود بلکه نمای جالبی را هم روی پشت بام ایجاد نموده؛ به طوری که گنبدها مانند بشقاب پرنده های فضایی به نظر می رسند. این بنا اکنون یکی از جاذبه های گردشگری کاشان به تعداد آمده و دیگر کاربرد سابق را ندارد. شهر زیرزمینی نوش آباد
حمام علی قلی آقا، اصفهان
در بیشتر بناهای تاریخی شهر اصفهان، کاشی کاری های متقارن و موزاییک های رنگارنگی به چشم می خورد. حمام علی قلی آقا هم یکی از این بناهاست که طرح کاشی های آن تقریباً مشابه مسجد امام بوده و روی دیوارهایش تصاویر مینیاتوری بسیار زیبایی نقاشی شده است. مجسمه های موجود در اطراف حمام، کاربرد هر بخش را نشان می دهند. گرچه فاصله گرمابه تا مرکز شهر کمی زیاد است اما کاملاً ارزش تماشا را دارد.
حمام وکیل، شیراز
نمای داخلی خارق العاده حمام وکیل شیراز، کاستی های نمای بیرونی آن را جبران می کند. این گرمابه که قرن هجدهم میلادی و در زمان حکومت زندیان بنا شده دارای ستون های مارپیچ، سالن های طاقدار و گچ بری های خیره نماینده است و تقارن در بخش های مختلف آن موج میزند. مردم شیراز در فرهنگ عامه، شخصیت آرام و راحت طلبی دارند و نحوه استراحت آن ها را می توان به خوبی از روی آدمک های داخل حمام حدس زد. وجود استخر هشت ضلعی و نقاشی های مربوط به اساطیر ایران، بر زیبایی های این مکان می افزاید. اماکن تماشای شیراز
حمام کردشت، جلفا
حمام کردشت نزدیک سواحل جنوبی رود ارس (مرز ایران و ارمنستان) و در استان آذربایجان شرقی واقع شده و زمانی گرمابه مخصوص خاندان سلطنتی صفوی به تعداد می آمد؛ اما بعدها به دستور آغامحمدخان قاجار استفاده از آن برای عموم آزاد شد. نور خورشید به وسیله دریچه های سقف به داخل حمام راه یافته و سالن هشت ضلعی را که استخر اصلی در آن قرار گرفته روشن می کند. دورتادور حمام کردشت پوشیده از کوه و فضای سبز است.
حمام خان، یزد
حمام خان شهر کویری یزد اکنون چایخانه و رستوران سنتی معروفی است. سقف ها و طاق های فیروزه ای، شیشه های رنگارنگ و نقاشی های کشیده شده با آبرنگ، فضای بسیار دلپذیری را ایجاد می نمایند. علیرغم سروصدای زیادی که در فضای تالار به گوش می رسد، این گرمابه زیرزمینی مکان خنک و مناسبی برای فرار از گرمای تابستان است.
خرید بلیط هواپیما به صفحه اصلی سایت مراجعه کنید.
منبع: مجله دور و نزدیک