آیا همه چیزخواری می تواند منشا بیماری های ویروسی باشد؟
به گزارش اخبار برخط، بعضی می گویند دسیسه است، یک نبرد کثیف فریبکارانه، مصداقی شاخص از جنگ بیولوژیک که یک سرش آمریکا ایستاده و سر دیگرش چین.
می گویند بعید نیست آمریکا برای ضربه زدن به اقتصاد چین که غولی است برای خودش، این جنگ را راه انداخته تا چینی ها برای مدتی سرگرم و گرفتار ویروس جدید کرونا باشند و آمریکا در این مدت، هم ضربه ای به رقیب زده باشد و هم نقشه هایش را پیش ببرد. عده ای اما می گویند انتشار ویروس جدید شاید کار خود چینی ها باشد که داشته اند مخفیانه بمب بیولوژیک می ساخته اند، ولی ناگهان غافلگیر شده و ویروس ساختگی دامن خودشان را گرفته است.
روایت دیگری اما هست که می گوید در این ماجرا باید به حیوانات فکر کرد مثل سال های 2004 تا 2007 که پرندگان به انسان ها ویروس آنفلوآنزای مرغی دادند و در سال 2009 خوک ها ویروس آنفلوآنزای خوکی را یا گربه ها که ویروس سارس را به خفاش ها دادند و آنها این ویروس را به انسان ها یا باز همین خفاش ها که عامل انتشار ویروس وهم انگیز ابولا بودند.
استدلال علمی ِ پشت این روایت، داستان کوشش پاتوژن ها برای بقا را حکایت می نماید، مشتی ویروس و باکتری که حیوانات ناقلشان هستند و احتیاج دارند برای کامل تر شدن وارد بدن میزبان جدید باشند و در نتیجه از بدن جانوران به بدن انسان ها کوچ می نمایند.
با این حال در ماجرای شیوع ویروس کرونای نوع 7 که این روزها از ووهان چین سربرآورده عده ای اصرار دارند همه چیز را به یک نوع سوپ خفاش ربط دهند که ووهانی ها دوستش می دارند و نسل به نسل طعم آن را چشیده اند. ظاهر خفاش با آن بال های بزرگ و سیا ه رنگ که مثل برونکای بدجنس در کارتون محبوب چوبین میان چند قاشق آب زردرنگ و احتمالا پیازچه های خردشده نشسته است البته درچشم ما ایرانی ها شایسته هرگونه انگی است حتی انگ بزرگ کرونا ولی چه می گردد کرد، مردم زیادی در چین به این سوپ علاقه دارند.
اما نه فقط خفاش که لاک پشت های بی پناه نیز هم در چین و هم در بقیه کشورهای شرق و جنوب شرق آسیا در قالب سوپ خواستار دارند که به مراتب از سوپ خون در ویتنام که برای صبحانه می خورند یا قلب مار کبری که باز هم همین مردم به عنوان وعده غذایی آن را درون لیوانی از خون می اندازند و نوش جان می نمایند خوش ظاهرتر است!
داستان همه چیز خواری مردم شرق و جنوب شرق آسیا اما به همین غذاها خلاصه نمی گردد که در بسیاری از این کشورها کرم های چاق نخودی رنگ را یا خام می خورند یا با ادویه می پزند و برایشان می گردد غذا، یا پای قورباغه را سرخ می نمایند و با سسی خاص به دندان می کشند و این برایشان می گردد اوج لذت، یا غذای لذیذ برایشان مثل ژاپنی ها تداعی می گردد در چشم ماهی تُن که زل زل خریدار و خورنده را نگاه می نماید یا می گردد ملخ سرخ شده و تند تایلندی، روده های کباب شده مرغ فیلیپینی یا غذای محبوب مردم این کشور، بالوت که چیزی نیست بجز جنین تکامل نیافته اردک که در حمله ای غافلگیرنماینده درون قابلمه آب جوش پخته می گردد!
مردمانی که خارج از این فرهنگ ها زندگی می نمایند بگذریم که چه دل آشوبه ای از نام این غذاها می گیرند و بگذریم حتی اگر بمیرند حاضر به چشیدن اینها نیستند، ولی حالا با شیوع ویروس کرونای جدید که از قضا نام سوپ خفاش نیز از همان ابتدا در کنارش آورده شده، فارغ از همه اه و ایش هایی که به این نوع خوراک می نمایند از خود می پرسند آیا این منوی فوق العاده باز می تواند باعث شیوع بیماری های ویروسی گردد؟
ما نیز این سوال را از چند کارشناس پرسیده ایم تا بدانیم گمانه هایی که دراین باره در دنیا و ایران زده می گردد، می تواند درست باشد.
شاید بگردد
دکتر مسعود مردانی / متخصص بیماری های عفونی
ویروس جدید کرونا که از چین آغاز شده با این که هنوز ناشناخته است ولی در اصل ویروسی حیوان دوست است. یعنی که این ویروس میان انسان و حیوان مشترک است و ممکن است بر اثر تماس انسان ها با جانوران یا استفاده از فرآورده های خام حیوانی منتقل گردد. پس از آنجا که مردم شرق و جنوب شرق آسیا، هم با انواع حیوانات زنده در تماس اند و هم خام خواری حیوانی دارند شاید بتوان این را عاملی برای انتقال ویروس کرونا دانست. با این حال چون منشا این ویروس هنوز تعیین نیست نمی توان در این باره نظر قطعی داد و باید منتظر آنالیز های تکمیلی و روشن شدن این موضوع بود که چه عواملی باعث افزایش استعداد بیماران برای ابتلا به کرونا ویروس شده است.
همه چیزخواری متهم است
دکتر محمد محسن عزیزی / متخصص طب سنتی
نمی گردد از همه چیز خواری چینی ها در ماجرای شیوع ویروس کرونا چشم پوشی کرد، فرهنگی که از زمان حمله ژاپن به چین و محاصره چینی ها شکل گرفت. چینی ها مدت طولانی گرسنه ماندند و از همان وقت به همه چیزخواری و خوردن موجودات مختلف روی آوردند و این آغاز سبک زندگی و رژیم غذایی نادرست آنها بود که باعث به هم خوردن تعادل طبیعت در تغذیه این مردم شد.
البته همه چیز خواری چینی ها در همه بخش های این کشور فراگیر نیست و این اتفاق بیشتر در مناطق ساحلی چین شایع است؛ به طوری که مثلا در غرب این کشور، این موضوع بسیار کم دیده می گردد. شاید به همین دلیل است که آمار مبتلایان به کرونا در غرب چین که غذاهای حلال مصرف می نمایند، بسیار کمتر از مناطق دیگر است.
ویروس هایی مثل کرونا و ابولا که چند سال پیش چندین هزار قربانی گرفت، ویروس هایی هستند که علائم عجیب و غریبی ندارند. این ویروس ها خود را تقریبا مشابه آنفلوآنزا یا سرماخوردگی نشان می دهند اما بعد از ورود به بدن، سیستم ایمنی شخص را بسیار ضعیف می نمایند و بدن را رو به نابودی می کشانند به طوری که از این بابت از سرماخوردگی و آنفلوآنزا بسیار مهلک ترند.
حتما شنیده اید کسانی که از بیماری های مزمن مثل بیماری های قلبی، کبدی، کلیوی و ... رنج می برند، بیشتر از سایر افراد دچار ویروس کرونا می شوند. از نظر طب سنتی ایرانی هرچه تغذیه انسان رو به سرخ کردنی ها، خوراکی های سردمزاج، ترشی، ماست و پنیر و ... باشد، سیستم ایمنی ضعف بیشتری از خودش نشان می دهد و ویروس به مراتب، راحت تر به بدن نفوذ پیدا می نماید و در نهایت با تب خودش را نشان می دهد؛ این تب نشان دهنده دست و پا زدن سیستم ایمنی بدن است که کوشش می نماید خود را از این مخمصه نجات بدهد.
در چنین شرایطی، خوراکی هایی با طبع گرم مانند سیاهدانه، عسل، دمنوش هایی مثل اسطوخودوس می تواند سیستم ایمنی را قوی کند و باعث گردد ویروس هایی شبیه به این، مثل یک سرماخوردگی عادی از بین بروند. به این ترتیب به نظر می رسد نوع تغذیه چینی ها که ریشه در فرهنگ و سبک زندگی شان دارد، بدون شک در بروز بیماری ها و شیوع چنین ویروس هایی تاثیرگذار است. طبیعتا خوردن سوپ مار و خفاش می تواند بدن مصرف نمایندگان را نابود کند. در واقع اسلام بدون دلیل، بعضی از گوشت ها و خوراکی ها را حرام یا مکروه اعلام نکرده است. با پژوهش در علم پزشکی نیز متوجه می شویم که خوراکی های ممنوع چه مضراتی برای بدن انسان دارد و در مواردی باعث از بین رفتن آرام آرام اعضای بدن مثل کبد و معده می شوند.
در واقع، شاکله خفاش طوری طراحی نشده که بتوانیم آن را بخوریم که اگر اینطور بود، همه می خوردند . پس تبدیل کردن بدنمان به قبرستان موجودات، کار صحیحی در علم تغذیه نیست. در دورانی که من با آفریقایی ها برخورد داشتم، متوجه شدم آنها هم کمی به چینی ها شباهت دارند و موجودات عجیبی را می خورند اما سبک زندگی و سبک غذایی بهتری نسبت به چینی ها دارند و همین موضوع آنها را تا حدودی نجات داده است. آفریقایی ها شاید گوشت سوسمار یا کروکودیل بخورند، اما در کنارش، گیاهان بسیاری را هم با توجه به خواصش می خورند. آنها برنج های کاشت خودشان را مصرف می نمایند و از سوی دیگر، همه تقریبا ورزشکار هستند و همین تفاوت در سبک زندگی سالم تر و بهتر، باعث می گردد کمتر گرفتار چنین ماجراهایی شوند.
ویروس ها در غذای پخته
دکتر برلیانت بزرگمهر/ متخصص تغذیه
اظهارنظر درباره چرایی و منشا به وجود آمدن ویروس کرونای جدید تا قبل از روشن شدن علت دقیق آن حتما کاری غیرکارشناسی است، اما با این حال بعضی گمانه ها به ذهن متبادر می گردد که یکی از آنها ربط داشتن نوع سبد غذایی مردم چین و در واقع همه چیز خواری آنها با شیوع این بیماری ویروسی است. البته کرونای جدید به نظر می رسد بیش از آن که به گوارش افراد مربوط باشد و از این طریق منتقل گردد یا علائمی در این ناحیه داشته باشد از راه تنفس، عطسه و سرفه منتقل می گردد که این موضوع، انتقال ویروس به وسیله غذا را مبهم می نماید. البته غذا همیشه به عنوان منشا بعضی از بیماری های ویروسی، انگلی و باکتریایی شناخته می گردد و حتی بعضی ویروس ها با پختن موادغذایی بازهم در آنها باقی می مانند، ولی در خصوص ویروس جدید کرونا چون زوایای ناشناخته زیادی وجود دارد هنوز نمی توان به طور دقیق قضاوت کرد.
مریم خباز - جامعه / روزنامه جام جم
منبع: جام جم آنلاین