خطر لنزهای عروسکی

به گزارش اخبار برخط، لنزهای گربه ای، لنزهای رنگی، لنزهای عروسکی و تازگی ها هم لنزهای چرخی و... اگر اهل خرید و استفاده از لنزها باشید، حتما لنزهایی را در بازار دیده اید که سایز آنها از سایز عنبیه چشم عظیم تر است؛ لنزهایی که شاید زیبا باشند و چشم ها را درشت تر نشان دهند ولی چشم پزشکان در سراسر جهان نگران استفاده مردم و به ویژه دختران

خطر لنزهای عروسکی

خطر لنزهای عروسکی

نویسنده:دکتر گلرخ ثریا

آشنایی با عوارض لنزهای تازه وارد

لنزهای گربه ای، لنزهای رنگی، لنزهای عروسکی و تازگی ها هم لنزهای چرخی و... اگر اهل خرید و استفاده از لنزها باشید، حتما لنزهایی را در بازار دیده اید که سایز آنها از سایز عنبیه چشم عظیم تر است؛ لنزهایی که شاید زیبا باشند و چشم ها را درشت تر نشان دهند ولی چشم پزشکان در سراسر جهان نگران استفاده مردم و به ویژه دختران جوان از این لنزها هستند.

انجمن چشم پزشکان آمریکا به تازگی اطلاعیه ای صادر نموده و دختران جوان را از استفاده از این نوع لنزها منع نموده است.

اگر به شرکت های فروشنده این گونه لنزها سری بزنید و سرنخ فراوری چنین لنزهایی را بگیرید، کم کم متوجه می شوید که بیشتر این لنزها از آسیا به تمام جهان صادر می شوند. در شرکت های فراورینماینده لوازم آرایشی، آنها را به نام لنزهای چرخی یا لنزهای گرد می شناسند. این لنزها، در گروه لنزهای تماسی چشم قرار می گیرند و گاهی رنگ های عجیب و غریبی مثل بنفش و صورتی دارند. این لنزها چشم را درشت تر از مقدار واقعی نشان می دهند. لنزهای تماسی معمولی درست به مقدار عنبیه چشم هستند؛ در حالی که این لنزها بزر گ تر از عنبیه هستند و تخم چشم را درشت تر نشان می دهند. برای تاکید بر درشت تر نشان دادن چشم یک خط مشکی هم دور این لنزها وجود دارد که گاهی آنها را با اسم لنزهای دورمشکی می شناسند. این واقعیت در خصوص عنبیه طبیعی وجود ندارد و این باعث می گردد که این لنزها چشم را غیرطبیعی نمایند. به خاطر همین مسائل در حال حاضر فروش لنزها بدون نسخه در آمریکا ممنوع شده است و فروش چنین لنزهایی هم کاملا غیرقانونی به تعداد می رود. ولی فروشندگان این لنزها آرام ننشسته اند و این لنزها را به صورت آنلاین به فروش می رسانند. قیمت چنین لنزهایی حدود 20 تا 30 دلار است. این لنزها در کره و ژاپن هواداران زیادی دارد؛ لنزهایی که حالت چشمان عروسکی یا چشمان بچگانه را به چشم افرادی که از آن استفاده می نمایند، می دهد. بعد از اینکه این لنزها بازار ژاپن و کره و سنگاپور را از آن خود کرد، حالا فروشندگان این لنزها به سراغ آمریکا و بازار فروش آن در میان نوجوانان دبیرستانی رفته اند. بعضی افراد، هر روز از این لنزها استفاده می نمایند و درست مثل شلوار یا لباس پوشیدن، هر روز این لنزها را قبل از خروج از منزل درون چشمان خود می گذارند؛ چون این لنزها بیشتر به وسیله اینترنت به فروش می رسند و بنابراین افراد می توانند این لنزها را بدون تجویز پزشک و بدون نسخه تهیه نمایند.

لنزهای عظیم

این لنزها که از عنبیه چشم عظیم ترند و چشم را عظیم تر و زیباتر نشان می دهند ولی خطرهای زیادی هم در پی دارند. اول اینکه وقتی شما چنین لنزهایی را بدون نسخه پزشک تهیه می کنید بدون شک از توضیحات یک چشم پزشک درباره نحوه استفاده صحیح از آن محروم می مانید. از طرف دیگر، از آنجا که سایز این لنزها عظیم است اکسیژن کافی به بافت های چشمان شما نمی رسد و همین مطلب، عوارض زیادی برای شما در پی خواهد داشت. در عین حال این لنزها به چشمان شما زیبایی عروسکی می دهند که از نظر بسیاری از افراد چندان هم زیبا نیست. نرسیدن اکسیژن کافی به چشم عوارضی مثل خستگی و قرمزی چشم و عفونت چشم را در پی دارد.

لنزهای آبکی

اگر لنز شما از نوع نرم، معمولی و کم آب است، مقدار اکسیژنی که به چشم شما می رسد، قطعا کافی نیست. لنزهای معمولی کم آب تا چند سال پیش برای مصرف در ساعاتی که چشم ها باز هستند، مورد تایید بودند ولی امروزه اعتقاد دانشمندان بر این است که مقدار اکسیژن مورد احتیاج چشم خیلی بیشتر از آن چیزی است که در گذشته تصور می نموده اند. لنزهای نرم معمولی که کمتر از 55 درصد آب داشته باشند، چشم را با کمبود اکسیژن روبرو می نمایند؛ حتی در ساعاتی که چشم ها باز هستند!

لنزهای نرم معمولی از جنس ماده ای هستند که اصطلاحا هما نامیده می گردد. این ماده نوعی پلاستیک مخصوص شبیه اسفنج ظرفشویی است و می تواند مقداری آب جذب کند. در واقع لنزهای نرم معمولی همگی از پلاستیک های اسفنجی (پفکی) ساخته می شوند و این پلاستیک ها را اصطلاحا پلاستیک های هایدروژل می نامند. نرمی لنز به دلیل وجود آب در لنز است. وجود آب در لنز باعث می گردد مقداری اکسیژن در آب لنز حل گردد و اکسیژن از لنز عبور کند و به چشم برسد. این نوع لنزها را که به واسطه وجود آب در بافتشان، اکسیژن را عبور می دهند، لنزهای نرم معمولی می نامند.

لنزهایی با منافذ اکسیژن

نوع جدیدتری از لنزهای نرم هم وجود دارد که در آنها اکسیژن برای عبور از لنز احتیاجی به وجود آب ندارد. در این لنزها، ماده ای به نام سیلیکون عامل عبوردهنده اکسیژن است و احتیاجی به آب برای عبور اکسیژن نیست. با این وجود، در ترکیب ماده سازنده این لنزها هم مقداری آب قرار می دهند تا لنز نرم بماند و به چشم نچسبد. این نوع لنزها را لنزهای نرم سیلیکون هایدروژل می گویند. این لنزهای نرم، معمولی نیستند و اگر کم آب باشند اکسیژن بیشتری را عبور می دهند.

لنزهای نرم غیرمعمولی (سیلیکون هایدروژل)، فعلا در دسترس عموم مردم نیستند و روش مصرف به خصوصی دارند که باید به تدریج در ایران معرفی شوند. لنزهای معمولی کم آب، مانع از تنفس طبیعی چشم می شوند. کمبود اکسیژن در چشم باعث ترشح 2 نوع اسید در داخل قرنیه می گردد (اسیدلاکتیک و اسیدکربنیک)؛ با ترشح این 2 اسید، لایه های داخلی قرنیه آسیب می بینند. مهم ترین آسیب ها را داخلی ترین لایه قرنیه (آندوتلیوم) متحمل می گردد. متاسفانه آسیب های وارد شده به این لایه، غیرقابل ترمیم و غیرقابل درمان است. کسانی که از لنزهای نرم معمولی کم آب استفاده می نمایند، مبتلا به نواقص غیرقابل جبرانی در داخلی ترین لایه قرنیه می شوند که در کوتاه مدت (یکی دو سال) نه درد دارد و نه ناراحتی ولی در درازمدت (معمولا بین 5 تا 10 سال بعد از بروز آسیب)، باعث غیرقابل تحمل شدن لنز و حتی بروز اختلال های بسیار جدی در قرنیه می گردد.

نظرکارشناس/ دکتر فیروزه رحیمی، فوق تخصص قرنیه، استاد گروه چشم دانشگاه علوم پزشکی تهران

زخم و عفونت قرنیه؛مهم ترین خطر لنزها

لنزهای رنگی معمولا از جنس لنزهای نرم (Soft) هستند. بنابراین تمامی نکات بهداشتی و مراقبتی از این لنزها مشابه لنزهای نرم طبی غیررنگی است ولی متاسفانه گاه افراد به این لنزها به اسم وسیله زیبایی آرایشی نگاه می نمایند و آنها را از مراکز غیرپزشکی و غیر از چشم پزشک تهیه می نمایند بنابراین هیچ گونه آموزشی در خصوص طرز استفاده و ضدعفونی کردن از لنز را فرانمی گیرند.

مهم ترین خطر لنزها، چه طبی و چه رنگی، مساله زخم و عفونت قرنیه است که در جریان آن ممکن است عفونت های باکتریایی مثل عفونت انگلی ایجاد گردد. بیشتر بیمارانی که دچار عفونت های قرنیه می شوند، رفتار غلطی با لنزها داشته اند مثل نگهداری لنز در سرم نمکی، تهیه لنز از آرایشگاه ها، استفاده مشترک از لنز یا استفاده از لنز ضمن شنا کردن یا استحمام یا خوابیدن با لنز یا استفاده از لنز کهنه و لنزی که روی آن رسوبات فراوان وجود داشته است.

لنزهای نرم از جمله لنزهای رنگی را باید بعد از هر بار استفاده در محلول ضدعفونی نماینده مخصوص این لنزها برای مدت چند ساعت (لااقل 5 ساعت) قرار داد و محلول سرم نمکی فقط برای شست وشوی لنز به کار می رود و نمی تواند لنز را ضدعفونی کند.

این لنزها یا سالانه هستند که معمولا در ظروف شیشه ای عرضه می شوند یا روزانه، هفتگی و یا ماهانه که در بسته بندی وجود دارند. در نوع ماهانه اگر فرد لنز را ساعات کمتری استفاده نموده باشد حداکثر تا 3 ماه بعد از باز کردن آن باید لنز دور انداخته گردد. متاسفانه این لنزها گاه تحت اسم لنزهای 500 ساعته در فروشگاه ها عرضه می شوند و فرد تصور می نماید که می تواند از این لنزها هفته های متمادی استفاده کند تا جمع ساعاتی را که لنز را در چشم داشته به 500 ساعت برسد. در صورتی که استفاده از لنز کهنه خود یک عامل مستعدنماینده فرد به زخم و عفونت قرنیه است.

منبع:www.salamat.com

منبع: راسخون

به "خطر لنزهای عروسکی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "خطر لنزهای عروسکی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید